Критика и хуманизъм е рецензирано списание за хуманитарни и социални изследвания и има интердисциплинарен профил, с водещ акцент върху съвременната политическа философия и социална теория. Основна цел на списанието е да стимулира и да дава публичност на критическите рефлексии в хуманитарните и социални науки върху водещите проблеми на съвременните общества.

Списанието е отворено както за текстове, търсещи теоретично критическо преосмисляне на променящия се социален свят, така и за емпирични социални изследвания, анализиращи възлови социални и граждански проблеми в български, европейски и глобален контекст.

Сп. Критика и хуманизъм излиза с тематични броеве. Темата на броя акцентира върху възлов научен и/или социален проблем, който задава рамката на публикуваните в броя изследвания. Темите на броевете се обявяват предварително и изразяват специфичните изследователски акценти в политиката на списанието. Подадени статии, които не попадат в тематичния фокус на броя, се публикуват в рубриката Varia. 

Всеки тематичен брой се съставя от водещ броя редактор в сътрудничество с редколегията на списанието.

Списанието се издава в два броя годишно, но има и допълнителни специални броеве (обикновено на английски език). Някои томове се публикуват като двойни издания поради по-големия брой статии.

Всяка подадена статия подлежи на анонимно рецензиране.